Din skatt 2021

Fick du mer än väntat kvar i plånboken efter första lönen? Under 2021 sänks nämligen skatten för nästan alla i Sverige. Beroende på inkomst och kommun finns det dock stora skillnader. Med vår uppdaterade skattekalkylator kan du själv ta reda på hur hög din skatt blir och jämföra med tidigare år. 

I år genomförs flera förändringar i inkomstskatten som påverkar din största utgift. En ny skattereduktion på förvärvsinkomster rullas ut som minskar skatten med upp till 1 500 kronor per år för alla inkomster. Grundavdraget för äldre stärks och ger en ordentlig skattesänkning för den som fyllt 65 vid årets ingång och har relativt hög inkomst. Arbetsgivaravgifterna för unga sänks, Public service-avgiften blir lite lägre och några kommuner justerar sin kommunalskatt.

Förvärvsavdrag och glesbygdsavdrag

Den mest omtalade förändringen i inkomstskatten under 2021 är den nya skattereduktionen på förvärvsinkomster. Den innebär en skattesänkning på alla inkomster, oavsett om det är inkomster från pension eller lön, med upp till 1 500 kronor per år. Reduktionen minskar skatten med 75 öre per intjänad hundralapp från månadsinkomster på runt 5 400 kronor. Maximalt avdrag uppnås vid en månadsinkomst på ca 22 100 kronor. Alla som tjänar mer än så kommer att få hela beloppet på 1 500 kronor per år. Regeringen räknar med att 7,2 miljoner personer får sänkt skatt till följd av förslaget.

En mindre omtalad skattesänkning är skattereduktionen för den som bor i glesbygd. Den uppgår till 1 675 kronor per år och gäller i 76 kommuner. Förslaget gäller dessutom retroaktivt för 2020, vilket innebär att boende i dessa kommuner kan se fram emot lite högre återbäring eller mindre kvarskatt när deklarationen kommer i mars.

Arbetsgivaravgifterna för unga

Den ändring som troligen kommer få störst påverkan på arbetsmarknaden är sänkningen av arbetsgivaravgifterna för unga. Förändringen innebär att arbetsgivaravgiften sänks med 11,69 procentenheter för personer som vid årets ingång fyllt 18 men inte 23 år. För en person med en ingångslön på 22 000 kronor så sjunker kostnaden för anställningen med runt 2 500 kronor per månad. Nedsättningen gäller löner under 25 000 kronor i månaden vilket innebär att den del av lönen som överstiger 25 000 träffas av full arbetsgivaravgift på 31,42 procent.

I höstbudgeten beslutades att de lägre arbetsgivaravgifterna för unga skulle börja gälla från och med den 1 april 2021. Regeringen har nu aviserat att de avser göra förslaget gällande retroaktivt redan från den 1 januari 2021. Denna förändring är dock inte klubbad av riksdagen utan förslaget kommer att läggas i en extra ändringsbudget.

Sänkt skatt för äldre

Den skatteförändring som syns mest i plånboken är förändringarna av grundavdraget för äldre. Det blir en skattesänkning för den som fyllt 65 vid årets ingång och som har relativt hög inkomst, över 17 700 per månad. På mycket höga inkomster trappas skattesänkningen sedan av. Sammantaget innebär förslagen tillsammans med förvärvsavdraget relativt stora förändringar för den som har lite högre inkomst. För en person med en pensionsinkomst på 25 000 konor blir det 269 kronor mer i plånboken efter skatt. Den som har 35 000 kronor får sänkt skatt med 444 kronor per månad. Den med en lite lägre pension på 17 000 kronor får sänkt skatt med ungefär 60 kronor per månad.

Som brukligt vid årsskiften är det sammantaget rätt mycket att hålla koll på när det gäller inkomstskatten. Här får du enkelt en snabb överblick över hur just din plånbok påverkas. Oavsett om du är pensionär eller arbetstagare, storstadsbo eller glesbygdsinvånare. Är du riktigt vetgirig kan du också ta del av hur skatten förändrats under de senaste 15 åren.