Vad är värnskatt?
Senast uppdaterad: 25-07-02
VärnskattenVärnskatten: var en extra statlig inkomstskatt på fem procent för höginkomsttagare, införd 1995 som en tillfällig åtgärd efter 90-talskrisen. Trots att den enligt lag skulle avskaffas efter tre år, blev den kvar fram till 2020. Skatten togs ut på inkomster över en viss nivå och påverkade främst personer med höga löner. Syftet var att stärka statsfinanserna, men över tid blev den allt mer ifrågasatt.
Värnskattens effekt på skatteintäkterna har utvärderats i flera steg och Långtidsutredningen tittade redan 2011 på frågan och kom fram till att värnskattenvärnskatten: kunde tas bort utan att statens skatteintäkterstatens skatteintäkter: behövde minska. Det råder enighet om denna slutsats, vilket bland annat framgår av rapporter från Finanspolitiska rådet, Institutet för Arbetsmarknadspolitisk Utvärdering (IFAU) och Expertgruppen för Studier i Offentlig Ekonomi (ESO). År 2019 skrev även Finansdepartementet i sitt förslag till att ta bort VärnskattenVärnskatten: att självfinansieringsgraden enligt flertalet studier bör ligga på omkring 100 procent, vilket innebär att den inte inbringade några skatteintäkter.
Att intäkterna nödvändigtvis inte ökar när man höjer skattesatsen beror på att skatter påverkar vårt beteende. När skatten blir tillräckligt hög påverkas vår vilja att anstränga oss för att göra karriär och öka våra inkomster. De uteblivna inkomstinkomst:ökningarna gör att den totala lönesumman i ekonomin hålls tillbaka. Detta i sin tur inverkar negativt inte bara på den kommunala och statliga inkomstskatten, utan även på intäkterna från exempelvis momsmoms: och arbetsgivaravgiftarbetsgivaravgift:.