Ekonomifakta

Vad är utgiftstaket och får det överskridas?

Senast uppdaterad: 2025-05-07

Efter den ekonomiska krisen på 1990-talet insåg man att man behövde ha bättre koll på statsfinanserna. Tidigare hade det varit relativt lätt att öka utgifterna för ett område utan att tänka på konsekvenserna eller att sänka utgifterna för något annat. Därför infördes bland annat ett utgiftstakutgiftstak: för statens utgifter.

Det är riksdagen som på förslag från regeringen fattar beslut om den årliga svenska statsbudgeten och där ingår också beslutet om nivån på utgiftstaket. Taket sätter alltså en gräns för hur stora utgifterna får vara varje år.

Genom att ha ett utgiftstakutgiftstak: förhindrar man att utgifterna ökar trendmässigt och därmed också skatterna som finansierar utgifterna. Att utgiftstaket sedan hålls är en viktig signal både för svenskar och för andra intressenter, till exempel EUEU:, om att statsfinanserna sköts.

Om det finns risk att utgiftstaket spricker är regeringen skyldig att ta till åtgärder för att utgiftstaket ska hållas. Detta har gjort att regeringen under vissa år har varit tvungna att flytta på utgifter mellan år eller att vänta med till exempel stora investeringar. EUEU:-avgiften är en utgiftutgift: som till exempel har flyttats mellan olika år av regeringen för att inte utgiftstaket ska spricka.

Senast uppdaterad: 2025-05-07