Energi används för att producera varor, värma hus och driva bilar. Vår energi kommer i många olika former och omvandlas, samt transporteras, utifrån våra behov. Men hur fungerar egentligen ett energisystem och vilka delar kan vi påverka?
Läs mer om energisystemetSveriges elanvändning
Under 2022 uppgick elanvändningen i Sverige till 137 TWh. Det är ungefär samma nivåer som i slutet av 80-talet. Tack vare framsteg inom produktivitetproduktivitet: och energieffektiviseringenergieffektivisering: har vi trots ökad produktion kunnat behålla elanvändningen på liknande nivåer. Framöver spås dock behovet öka.
Läs mer om Sveriges elanvändningBostäder står för hälften av Sveriges elanvändning
54,3%
Industrin använde en tredjedel av Sveriges el 2022
34%
Hur produceras Sveriges el?
Under 2022 producerades 169,9 TWh el i Sverige. Vattenkraft och kärnkraftkärnkraft: svarade tillsammans för nära tre fjärdedelar av den totala produktionen av el. Resten producerades med bland annat vindkraft, kraftvärme och kondensvärme.
Läs mer om Sveriges elproduktionElsimulatorn
Energimyndigheten räknar i sina långtidsprognoser med en kraftig ökning av efterfråganefterfrågan: på elektrisk energienergi: i Sverige fram till år 2050. För att möta behovet kommer det att behövas en omfattande utbyggnad av såväl produktionskapacitet som elnät. Ekonomifaktas elsimulator syftar till att illustrera omfattningen av denna utmaning.
Gå till elsimulatornSveriges elbehov
Sveriges elbehov beräknas växa kraftigt framöver. Energimyndigheten har genom sin scenarioanalys tagit fram ett spann på Sveriges kommande elbehov och bedömer att beroende på elektrifieringens utveckling så kommer 264–349 TWh behövas till 2050. 349 TWh motsvarar i det här scenariot en storskalig elektrifiering av samhället.
Sveriges elproduktionelproduktion: är en av de mest miljövänliga i världen och för att kunna möta framtida utmaningar och klara av de ambitiösa klimatmålen som Sverige antagit så är en kraftigt ökad elproduktionelproduktion: en viktig del av lösningen.
135 TWh
197 TWh
247 TWh
287 TWh
320 TWh
349 TWh
Användning år 2023
Behov år 2030
Behov år 2035
Behov år 2040
Behov år 2045
Behov år 2050
Kraftslagens olika för- och nackdelar
Alla kraftslag har olika för- respektive nackdelar. Det finns därför många aspekter att ta hänsyn till vid skapandet av ett hållbart och tillförlitligt energisystem. Genom våra faktasidor kan du läsa mer om hur de olika kraftslagen fungerar.
Läs mer om kraftslagenVindkraft i energisystemet
I Sverige finns det 5 497 vindkraftverk som år 2023 producerade 34 TWh el, motsvarande 19,4 % av Sveriges totala elproduktionelproduktion:.
Kärnkraft i energisystemet
I Sverige finns det sex aktiva kärnkraftsreaktorer fördelat på tre kärnkraftverk. År 2022 producerade dessa 50,1 TWh el vilket motsvarar 29,4 % av Sveriges totala elproduktionelproduktion:.
SE OCKSÅ
Läs mer om energienergi: på dessa faktasidor
- Elfakta2024-01-03
Energitillförsel
Energi kan inte förstöras utan enbart omvandlas. Använd mängd energi måste därför alltid motsvaras av tillförd mängd energi. Ett samhälle måste därför möta efterfrågan på energi, upprätthålla en så kallad energibalans.
- Elfakta2023-08-04
Elbehov per sektor
Det framtida elbehovet varierar mellan olika sektorer. Inom industrin förväntas behovet öka markant medan förändringen väntas bli mindre för bostad- och servicesektorn. Samtidigt väntas också transportsektorn öka sitt elbehov från 2,9 TWh till 30 – 41 TWh år 2050.
- Elfakta2024-09-02
Elpriser internationellt
Under andra halvåret av 2023 var elpriset i flera europeiska länder högt. I Sverige var hushållens elpris inklusive skatter och avgifter något lägre än våra grannländers.