Långtidsarbetslösheten i din kommun

Den senaste tidens debatt kring arbetsmarknaden har i hög utsträckning kommit att handla om långtidsarbetslösheten och hur Sverige ska matcha de utanför arbetsmarknaden med den tilltagande efterfråganarbetskraft bland företagen. Den här artikeln visar hur långtidsarbetslösheten ser ut i just din kommun.

Högst långtidsarbetslöshet under augusti 2021 hade Lessebo följt av Eskilstuna och Perstorp. Vad som menas med långtidsarbetslöshet kan variera, men i diagrammet ovan avser vi andelen i varje kommun av den totala befolkningen i åldrarna 16-64 som varit arbetslösa i över 12 månader. Man ska vara försiktig när man endast jämför över en specifik månad då det kan råda säsongseffekter till exempel att många orter kan ha ett näringsliv som påverkas mycket av årstider, exempelvis skidorter. De orter som hade lägst andel långtidsarbetslösa i augusti var Jokkmokk, Mörbylånga och Tjörn.

Långtidsarbetslösheten har tilltagit under coronapandemin då människor har blivit av med sina jobb och människor som inte hade ett jobb innan pandemin har hamnat ännu längre från arbetsmarknaden. Tittar man på vilka kommuner som har sett störst påverkan sedan pandemin startade i mars månad så är det Sigtuna som påverkats mest. Sigtuna är en kommun som i hög utsträckning påverkas av flygtrafiken eftersom den geografiskt är nära placerad Arlanda. Efter Sigtuna så är kommunerna Södertälje och Botkyrka de kommuner som haft störst negativ utveckling av långtidsarbetslösheten. Tittar man på de kommuner som istället sett en minskning av andelen långtidsarbetslösa så placerar sig kommunen Norsjö högst följt av Bjurholm och Åmål. I Norsjö har andelen långtidsarbetslösa blivit drygt en procent mindre. Vad som även ska betonas är att det är stor skillnad på storlekarna i kommunerna och att de därför kan vara svåra att jämföra.

Det kan också vara intressant att titta på hur stor andel av de arbetslösa som har varit arbetslösa i längre än 12 månader. En hög andel långtidsarbetslösa kan vara ett tecken på att arbetsmarknaden fungerar dåligt då det är svårt för de som hamnar i arbetslöshet att också ta sig ur den. I Uppvidinge var det drygt 61 procent av de arbetslösa som varit arbetslösa i mer än 12 månader, det var högst i Sverige följt av Bengtsfors och Hällefors som också låg på drygt 60 procent. De som har lägst andel är även här Jokkmokk följt av Berg och Härjedalen. Väljer man istället att titta på tiden präglad av coronapandemin så är Norsjö också här den kommun som minskat sin andel långtidsarbetslösa i förhållande till totala antalet arbetslösa. Norsjö följdes av Älvkarleby och Lessebo. Den kommun som sett störst ökning av gruppen andel långstidsarbetslösa är Åsele där andelen långtidsarbetslösa nu är drygt 25 procentenheter fler jämfört med innan pandemin. Åsele följs av Ovanåker och sedan Essunga.