Står spriten upp mot oljan?
Publicerad: 2006-12-08
Transportsektorns energianvändning utgörs till allra största delen av oljeprodukter. Andelen förnybara drivmedel är liten i dagsläget men något har hänt de senaste åren. Miljömålen skärps, fler köper miljöbilar, tankställen som erbjuder alternativa bränslen blir fler. Spriten ligger långt efter oljan men ökar stadigt.
De största alternativa drivmedlen för fordonsdrift är i dagsläget naturgasnaturgas:, biogas, etanol och RME, ett rapsbaserat bränsle som blandas i diesel. Intresset har blivit större för dessa drivmedel vilket bekräftas av att den svenska användningen av fordons uppdelat på bio- och naturgasnaturgas: ökat med cirka 80 respektive cirka 70 procent mellan 2002 och 2005. För det flytande bränslet RME har användningen ökat med 160 procent under samma tidsperiod.
Etanol är det bränsle som ökat mest. Etanolanvändningen ökade med över 300 procent mellan 2002 och 2005. Räknar man in den preliminära siffran för 2006 så blir ökningen drygt 370 procent.
Etanolanvändningens utveckling
Slutgiltig användning inom transportsektorn*, kubikmeter
Källa: SCBSCB: och Jordbruksverket
Not: Siffrorna för 2005 och 2006 är Jordbruksverkets skattningar, ”Marknadsöversikt, rapport 2006:11” * Användningen avser den del av transportsektorn som inkluderar person- och godstransporter med personbilar, bussar och lastbilar.
Etanolens kraftiga expansion på marknaden har en logisk förklaring. Merparten, drygt 93 procent 2005, av den vanliga bensinen som levereras till den svenska marknaden är utblandad med etanol, begränsat till max 5 procent enligt EUEU::s drivmedelsdirektiv. Detta står för största delen av ökningen. Det finns också ”rena” etanolbränslen som E85 och E92.
Etanolbränslet E85, bestående av 85 procent etanol och 15 procent bensin, är det vanligaste av de två. Detta bränsle används i en så kallad FFV-bil, flexifuel vehicle, som kan köras på E85, vanlig bensin eller vilken blandning som helst av dessa bränslen. E92 är ovanligare och används bland annat på försök som bussbränsle. Nackdelen med exempelvis E85 är att den har cirka 30 procent lägre energiinnehåll än vanlig bensin vilket innebär en jämförelsevis högre drivmedelsförbrukning.
På fordonsmarknaden syns också en förändring. Etanolbilsförsäljningen har ökat från 2 643 bilar 2002 till 22 618 bilar 2005. Antal tankställen med E85 har ökat från 75 stycken 2002 till 305 stycken 2005. Statistik visar också att miljöbilens andel av nybilsregistreringarna ökat under 2006 med 188 procent mellan januari – november.
Inhemsk etanolproduktion
I dagsläget finns två produktionsanläggningar för etanol i Sverige. En anläggning i Norrköping där vete är råvaran, samt en testanläggning i Örnsköldsvik där tekniken testas för framtagandet av etanol genom skogsråvara. Dessa anläggningar har en produktionskapacitet att tillverka cirka 70 000 kubikmeter etanol per år, vilket motsvarar cirka 20 procent av transportsektorns etanolförbrukning. Internationellt sett är detta en blygsam produktionsvolym. Brasilien, är tillsammans med USA, världsledande inom etanolproduktion. Brasilien producerar drygt 17 miljoner kubikmeter rörsockeretanol per år.
Framtidens bränsle?
Etanolen har blivit allt populärare som alternativ och komplement till oljebaserade konventionella drivmedel. Det finns en kommersiell och politisk vilja, baserade på miljöpolitiska mål, att den uppåtgående trenden ska fortsätta men det medför också en rad frågetecken.
Framtidsplaner och frågetecken kan du läsa om i nästa artikel ”Vete, skog eller rörsocker?” .
Läs mer:
Transportsektorns energianvändning
Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.