Elpriser internationellt

Elpriserna är höga i många länder i Europa. Inklusive skatter och avgifter var priset på el för hushåll i Sverige under andra halvåret 2022 högre än i Norge och Finland, men lägre än i Danmark och Tyskland.

En webbläsare som stöder JavaScript och SVG krävs för att se det här diagrammet.

Kartan visar elpriset inklusive skatter och avgifter för hushåll under andra halvåret 2022. Det svenska priset på 0,22 euro per kWh var högre än priset i vissa av våra grannländer. Det kan vara svårt att jämföra elpriser mellan länder eftersom priset beror på så många olika saker. Till exempel blir priset annorlunda med ett fast avtal än ett rörligt. I Sverige skiljer sig dessutom ofta elpriset mellan norra och södra delarna av landet. I diagrammet visas genomsnitt för hela landet och då syns inte sådana regionala skillnader. 

Kartan visar data från den europeiska statistikmyndligheten Eurostat. För att få jämförbarhet visas kostnaden i euro för alla länder, men det innebär att även växelkursens utveckling kommer att påverka hur utvecklingen ser ut i diagrammet (du kan läsa om kronans växelkurs mot euron här).

Hur mycket elpriset påverkar hushållen skiljer sig också mellan länder beroende på hur mycket el som används. I vissa andra länder är det till exempel vanligare att spisar och värme drivs av gas. Sverige är därför ett ganska elintensivt land.