Elpriser internationellt

Elpriserna är höga i många länder i Europa. Inklusive skatter och avgifter var priset på el för hushåll i Sverige under andra halvåret 2022 något lägre än våra grannländer.

En webbläsare som stöder JavaScript och SVG krävs för att se det här diagrammet.

Kartan visar elpriset inklusive skatter och avgifter för hushåll under andra halvåret 2022. Det svenska priset på 0,31 euro per kWh var lägre än priset i vissa av våra grannländer. Det kan vara svårt att jämföra elpriser mellan länder eftersom priset beror på många olika saker. Till exempel blir priset annorlunda med ett fast eller rörligt avtal. I Sverige skiljer sig dessutom ofta elpriset mellan norra och södra delarna av landet. I kartan visas ett genomsnitt för hela landet utan regionala skillnader.

Diagrammet visar samma priser som kartan över tid. Elpriserna har ökat för alla områden sedan år 2007, med tilltagande utveckling sedan år 2020. Denna utveckling har förstärkts ytterligare på grund av Rysslands invasion av Ukriana i början av 2022. 

Både kartan och diagrammet visar data från den europeiska statistikmyndligheten Eurostat. För att få jämförbarhet visas kostnaden i euro för alla länder, men det innebär att även växelkursens utveckling kommer att påverka hur utvecklingen ser ut i diagrammet (du kan läsa om kronans växelkurs mot euron här). Hur mycket elpriset påverkar hushållen skiljer sig också mellan länder beroende på hur mycket el som används. I vissa andra länder är det till exempel vanligare att spisar och värme drivs av gas. Sverige är därför ett ganska elintensivt land.