Så används din skatt

Skatten är förmodligen din största utgift, men vet du vart pengarna går? Ekonomifakta har tagit fram en ny räknesnurra där du kan räkna utifrån din egen lön.

När elräkningen dimper ner i brevlådan är vi nog många som mer eller mindre lugnt och behärskat sätter oss ner vid köksbordet och försöker få en bild av om den verkligen stämmer. På samma sätt stannar vi gärna till i mataffären och går igenom kvittot. Skulle något vara fel – en rabattkod som inte dragits, extrapriset på körsbärstomaterna som missats – då påtalar vi genast denna oförrätt och har inga problem att stanna upp en hel kö för ett par kronors skull. Men vår största utgift. Skatten. Hur bra koll har vi på den egentligen?

Räkna på din lön

Vet du till exempel hur mycket du betalar till ålderspensionen? Eller hur mycket föräldraförsäkringen kostar dig. Har du en aning om du betalar mer till försvaret än till statsskuldsräntorna? Eller om båda dessa utgifter är lägre än kostnaderna för förtidspension?

Om inte, eller om du bara vill veta lite mer, rekommenderar vi Ekonomifaktas nya räknesnurra. Du skriver bara in din månadslön och trycker på beräkna, så får du fram hur mycket du bidrar med och vilka slags utgifter det rör sig om.

Visst, det är ingen exakt beräkning. Skattesystemet är komplicerat och olika kommuner gör olika prioriteringar. För att förenkla något använder vi genomsnitt för hela landet och vi gör en schablonberäkning för att ta hänsyn till moms och punktskatter. Men trots dessa förenklingar ger räknesnurran dig en bild av både hur hög din skatt är och vad denna finansierar varje år. Kanske kan det vara skäl nog att ägna ett par minuter åt den? Så ögna gärna igenom den, likt du ögnar igenom snabbköpskvittot. Skaffa dig en bild av hur din skatt används – vart din största utgift går.

Så används din skatt – räkna på din lön