Ekonomifakta

Ny svag BNP-prognos för Sverige

Publicerad: 2018-10-09

Efter att den här artikeln publicerades framkom det att IMF använt sig av felaktiga siffror för befolkningstillväxten i sin prognos. Detta innebär att prognosvärdena som rapporterades för Sverige blev för låga. Artikeln ligger kvar nedan av arkivskäl.

Internationella valutafonden, IMFIMF:, publicerade idag en ny prognosprognos: över den ekonomiska utvecklingen i världen. Globalt skrivs tillväxten ned något jämfört med förra prognostillfället. För svensk del bedöms BNPBNP:-tillväxten per capitaper capita: hamna på 0,7 procent i år vilket i så fall skulle vara lägst i EUEU:.

Den här artikeln har uppdaterats 2018-10-10 med ett prognosvärde från Konjunkturinstitutet publicerat dagen efter IMFIMF::s. Konjunkturinstitutet förutspår en väsentligt högre tillväxttakt på 1,3 procent. Vi har därför tittat ytterligare på IMFIMF::s data och konstaterat att de använder en ovanligt hög siffra för befolkningstillväxten 2018. Läs mer här .

IMFIMF: publicerar varje år två prognoser om utvecklingen i världsekonomin, en i april och en i oktober. Aprilprognosen har här i Sverige uppmärksammats för att den visade att Sverige har EUEU::s lägsta BNP/capita -tillväxttillväxt:. Denna bild ligger fast även i den nya prognos som IMFIMF: släppte idag. Per capitaPer capita: uppskattar IMFIMF: att BNPBNP: växer med 0,7 procent i Sverige 2018. I EUEU: är det bara Storbritannien som uppvisar en lika låg siffra. Årets låga tillväxttillväxt: följer dessutom ett svagt 2017, då vi hade näst lägsta BNPBNP:/capita-tillväxten bland EUEU:-länderna.

Man bör dock notera att detta bara är en prognosprognos: och att det finns stora skillnader mellan olika prognosinstitut. Idag publicerade exempelvis Konjunkturinstitutet en prognosprognos: som pekade på en BNPBNP:/capita-tillväxttillväxt: på 1,3 procent.

Loading

För 2019 och 2020 spår IMFIMF: att tillväxten per capitaper capita: ökar något för svensk del, men även om så skulle bli fallet ser vi ändå ut att tillhöra den nedre halvan bland EUEU:-länderna. Den relativt svaga trenden i BNPBNP:/capita-tillväxttillväxt: som vi dragits med under de senaste tio åren verkar därmed hålla i sig ytterligare en tid framöver, enligt IMFIMF::s prognosprognos:.

Ser man till utvecklingen för världsekonomin i stort reviderar IMFIMF: ner tillväxten från 3,9 till 3,7 procent både för i år och nästa år. Nedrevideringen beror bland annat på tilltagande spänningar i världshandeln. Jämfört med förra prognosen skrivs volymtillväxten i världshandeln ner från 5,1 till 4,2 procent i år och från 4,7 till 4,0 procent nästa år. IMFIMF: lyfter också att förutsättningarna för världsekonomin kan komma att försämras ytterligare om handelskonflikterna eskalerar framöver.

Den här artikeln har uppdaterats 2018-10-10 med ett prognosvärde från Konjunkturinstitutet publicerat dagen efter IMFIMF::s. Konjunkturinstitutet förutspår en väsentligt högre tillväxttakt på 1,3 procent. Vi har därför tittat ytterligare på IMFIMF::s data och konstaterat att de använder en ovanligt hög siffra för befolkningstillväxten 2018. Läs mer här.

av Fredrik Carlgren

Publicerad: 2018-10-09

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi