Ekonomifakta

Läget i ekonomin - augusti

Publicerad: 2016-09-02

Sverige är inne i en högkonjunktur, men samtidigt finns det en hel del orosmoment och långt ifrån alla indikatorer i månadens utgåva av Läget i ekonomin är att beteckna som starka.

I veckan kom Konjunkturinstitutet med sin senaste prognosprognos: där man konstaterade att konjunkturläget är starkt med en förväntad tillväxttillväxt: på 3,3 procent i år. Hushållens konsumtion och bostadsinvesteringar är två viktiga komponenter som hjälper till att hålla upp tillväxten, samtidigt går det lite trögare för exporten och industriproduktionen. Låga globala råvarupriser gör att investeringar i råvarubranscher hålls tillbaka i vår omvärld. Det dämpar efterfråganefterfrågan: på svensk exportexport: av insatsvaror och maskiner. I månadens Läget i ekonomin backar också den framåtblickande indikatorn Exportorderläge och är nu att beteckna som svag.

När det gäller arbetsmarknadenarbetsmarknaden: ligger antalet varselvarsel: om uppsägning kvar på en låg nivå, vilket är vad man kan förvänta sig i det nuvarande konjunkturläget. Även arbetslösheten fortsätter att sjunka, men nedgången sker inte i någon rasande fart. Klicka på länken nedan för att ta del av samtliga indikatorer:

Läget i ekonomin – augusti (pdf)

av Christian Holmström

Publicerad: 2016-09-02

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi