EU i klassrummet
Här hittar du Ekonomifaktas undervisningsmaterial om EUEU:. Med hjälp av övningsuppgifter, diskussionsfrågor och ett quiz går vi igenom hur EUEU:-medlemskapet påverkar den svenska ekonomin.
Sedan Sverige blev medlem i EUEU: har den svenska ekonomin blivit mer integrerad med världsekonomin än någonsin tidigare. Beslut om handelsavtal som fattas i Bryssel påverkar svenska företags möjligheter att exportera och importera varorvaror: och tjänstertjänster:. Det i sin tur påverkar efterfråganefterfrågan: på svenska produkter och företagens möjlighet att anställa personal. På längre sikt får det även konsekvenser för hur mycket skatt som betalas in, och därigenom finansieringen av välfärden.
Den fria rörligheten inom EUEU: gör det möjligt att studera och söka jobb i vilket medlemsland som helst. Det förbättrar matchningen på arbetsmarknadenarbetsmarknaden: och ökar människors chanser att hitta ett arbete de trivs med. EUEU:-medlemskapet har också lett till att många frågor som tidigare beslutades nationellt idag diskuteras och avgörs i Bryssel.
För att visa hur EUEU:-medlemskapet påverkar den svenska ekonomin har Ekonomifakta tagit fram ett undervisningskompendium med övningsuppgifter om EUEU:. Kompendiet är uppdelat i fyra delar:
- Diskussionsmaterial om EU: Innehåller förslag till diskussionsämnen, till exempel om ökad handel mellan länder leder till fredligare relationer, eller om EUEU:-samarbetet påverkar möjligheterna att bekämpa klimatförändringarna.
- Övningar: Den första övningen bygger på spelteorin Fångarnas dilemma och visar hur handel och samarbete över nationsgränser kan skapa fred. Den andra övningen förklarar varför länder tjänar på att handla med varandra.
- Quiz: Ett frågeformulär om vem som bestämmer vad. Till exempel om det är Sverige eller EUEU: som avgör vad som får kallas ekologisk mat, eller vem som fattar beslut om att bygga nya vindkraftverk.
Du kan ladda ner eller beställa hem EU i klassrummet kostnadsfritt från Eduna här.