Ekonomifakta

EU-opinionen i Sverige

Publicerad: 2019-02-21

Svenskarnas inställning till EU har aldrig varit så positiv som inför valet till Europarlamentet 2019. Särskilt bland högutbildade är stödet starkt. Också ur ett europeiskt perspektiv framstår den svenska EU-opinionen som positiv.

Loading

EUEU:-opinionen i Sverige är rekordartat positiv. I den senaste partisympatiundersökningen från SCBSCB: svarade 59 procent av de tillfrågade att de i huvudsak var för medlemskapet. Endast knappt 16 procent var emot. Detta är det starkaste EUEU:-stöd som uppmätts sedan frågan började ställas 1996.

Att den svenska EUEU:-opinionen är särskilt positiv just nu kan naturligtvis ha att göra med de problem som Storbritannien går igenom på grund av brexit. Samtidigt går att utläsa en mer långsiktig trendtrend: mot en alltmer positiv syn på EUEU:. Visserligen fick denna trendtrend: ett avbräck i samband med eurokrisen 2010 och åren som följde, men den positiva utvecklingen har därefter fått ny energienergi: igen.

En mer detaljerad nedbrytning av siffrorna visar att stödet för EUEU: är särskilt starkt bland högutbildade. Mest negativa är personer med enbart förgymnasial utbildningutbildning:, men å andra sidan har inställningen till EUEU: blivit väsentligt mindre negativ i denna grupp under de senaste tio åren.

Loading

Också i en internationell jämförelse framstår den svenska EUEU:-opinionen som stark. Enligt den senaste Eurobarometern var Sverige till exempel det land som uppvisade den största förbättringen i allmänhetens syn på EUEU:. Svenskarnas bild av EUEU: är nu klart mer positiv än genomsnittet.

Loading

av Fredrik Carlgren

Publicerad: 2019-02-21

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi