Ekonomifakta

Dystra BNP-rekord

Publicerad: 2020-08-28

Under det andra kvartalet i år minskade BNP med 8,3 procent – ett historiskt brant fall. Krisen har dock inte slagit jämnt över hela ekonomin. Stora skillnader finns mellan olika sektorer.

Idag publicerade SCBSCB: nationalräkenskaperna för det andra kvartalet. Precis som den preliminära BNPBNP:-indikatorn visade tidigare i månaden blev det ett historiskt brant fall för ekonomin: -8,3 procent jämfört med föregående kvartal. Detta är den överlägset största BNPBNP:-nedgången som uppmätts sedan 1980. Innan dess finns inga kvartalssiffror att tillgå, men i praktiken kan man utgå från att raset är det värsta sedan andra världskriget. Som jämförelse kan nämnas att det sämsta helåret under perioden 1950-1980 inträffade 1977 då BNPBNP: backade med 1,5 procent – en siffra som inte ens är i närheten av den kollaps som utspelade sig i våras.

Loading

Slagit olika

Dagens siffror visar som väntat också att krisen hittills slagit olika hårt i olika delar av ekonomin. Värst drabbade är hotell- och restaurangnäringen där produktionen minskade med så mycket som 46 procent. Andra sektorer som tagit en mycket kraftig smäll är tillverkningsindustrin vars förädlingsvärdeförädlingsvärde: minskat med 24 procent jämfört med första kvartalet, och transportsektorn som backat med 23 procent. Det finns dock även exempel på sektorer som klarat sig bättre. Finans- och försäkringssektorn backade till exempel endast marginellt med 0,4 procent och byggverksamheten med 1,6 procent.

Bilden ser likartad ut om man ser till arbetade timmar. Även här är nedgången som störst inom hotell/restaurang och även här är skillnaderna betydande mellan olika sektorer. Sett till hela näringslivetnäringslivet: minskade antalet arbetade timmar med 9,8 procent. Det motsvarar en nedgång på 143 miljoner arbetstimmar. Även detta är ett rekord med råge. Tidigare uppgick den största nedgången till 2,6 procent och inträffade det första kvartalet 1993.

Loading

av Fredrik Carlgren

Publicerad: 2020-08-28

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi