Om Högskolepejl

Högskolepejl visar arbetsmarknadsutfall under år 2021 för personer som tagit ut sin examen 2018 och 2020, det vill säga tre och ett år efter examen. Statistiken som redovisas är utfall för tidigare årskullar och utgör inte garanterade resultat för de studenter som påbörjar en högskoleutbildning idag. Här kan du läsa mer om variablerna som används i redovisningen.

Högskolepejl redovisar resultat på lärosätesnivå respektive högskoleutbildning och inriktning.

Etableringsgrad

Etableringsgraden redovisas enligt SCB:s1 etableringsmått. Det finns totalt sex undergrupper varav den högsta, Etablerad ställning på arbetsmarknaden,är det mått som redovisas på Högskolepejl. Här inkluderas enbart personer som haft en arbetsinkomst om minst 217 100 kronor under 2020, varit sysselsatta i november enligt sysselsättningsregistrets definition och inte haft förekomst av arbetslöshet under året eller arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

I SCB:s3 etableringsmått finns även undergrupperna Osäker ställning på arbetsmarknaden4, Svag ställning på arbetsmarknaden5, Utanför arbetsmarknaden6, Studerande samt Egenföretagare av etablerade.

Metodförändringar

Jämfört med förra årets Högskolepejl har det i år skett ett metodbyte där vi i årets version har exkluderat kategorierna ”studerande” och ”uppgift saknas” både ur redovisningen och totalbasen för beräkningen. Detta med anledning av att utbildningar med hög andel internationella studenter och/eller en hög andel som fortsatt studerar potentiellt framstod ha lägre etablering än vad som egentligen var fallet. Detta innebär generellt att flera framförallt större lärosäten med hög andel utlandsstuderande i år har högre siffror jämfört med tidigare, men framförallt att siffrorna inte går att jämföra med tidigare upplagor.

Medianinkomst

Medianinkomsten redovisas med hjälp av SCB:s variabel Förvärvsinkomst och arbetsrelaterade ersättningar. Förutom kontant bruttolön (den anställdes lön före skatt) och inkomst av aktiv näringsverksamhet ingår även inkomster från sjukpenning, havandeskapspenning, smittbärarpenning, sjuklönegaranti, skattepliktig arbetsskadeersättning, föräldrapenning, tillfällig föräldrapenning för vård av barn, närståendepenning och rehabiliteringsersättning i måttet. Inkomsten redovisas dock enbart när kontant bruttolön eller inkomst av aktiv näringsverksamhet är större än noll.

Medianinkomsten mäts bland personer som slutat högskolan med examen och har en etablerad ställning på arbetsmarknaden. Inkomsten justeras inte upp till heltidsersättning.

Medianinkomsten ska inte ses som en garanterad inkomstnivå efter avslutade högskolestudier och inte heller misstas för genomsnittlig lönenivå bland de som är etablerade på arbetsmarknaden.

Studenter

I Högskolepejl redovisas enbart resultat7 för studenter med examen efter avslutade studier 2018 och 2020. Observera att utfallen på tre och ett år berör olika studentkullar. Är det för få studenter som avslutat en utbildning prickas resultatet enligt SCB:ssekretessregler.

Högskolepejl

Att välja program till högskola och universitet kan upplevas som ett svårt beslut med stor inverkan på framtiden. På den här hemsidan kan du se hur det har gått på arbetsmarknaden9 för studenter som studerat liknande högskoleutbildningar tidigare.

Genom att studera personer som redan avslutat högskolan kan vi konstatera att vägen in på arbetsmarknaden10 ser olika ut beroende på vilken högskoleutbildning de valt.

Utbildningsnivåer och examina

Det finns totalt tolv examina utöver alla yrkesexamina på grund-, avancerad- och forskarnivå. Nedan följer en beskrivning av hur dessa hänger ihop11. En examen är ett bevis på att du har läst ett ämne till en viss nivå eller att du har genomgått en specifik utbildning.

Alla kurser och program på ett universitet eller en högskola delas in i tre nivåer: grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Varje nivå har sina egna examina och förutsätter att du har avklarat nivån under.

Grundnivå

Som ny student på ett universitet eller en högskola börjar du läsa de kurser som inte kräver tidigare studier, det vill säga kurser på grundnivå, i det ämne du valt. De allra flesta program som ges på grundnivå är tre år långa, förutsatt att du läser utbildningen på heltid.

Avancerad nivå

För att få läsa ett program på avancerad nivå krävs att du ha en examen om minst tre år på grundnivå, motsvarande utländsk examen eller motsvarande kvalifikationer.

För att läsa fristående kurser på avancerad nivå krävs att du har läst viss utbildning på grundnivå, men det finns inget examenskrav för att läsa fristående kurser på avancerad nivå.

Forskarnivå

För att få läsa på forskarnivån krävs att du har en examen på avancerad nivå.

Examen på grundnivå

På grundnivå kan du ta en generell examen, en konstnärlig examen eller en yrkesexamen. Vad som ingår i respektive examen framgår av högskoleförordningen.12

De flesta universitets- och högskoleutbildningar leder fram till en generell examen, vilket visar att du har studerat ett ämne eller ämnesområde till en viss fördjupningsnivå. En konstnärlig examen får du genom att läsa en konstnärlig universitets- eller högskoleutbildning.

Generella examina på grundnivå

  • Högskoleexamen innefattar 120 högskolepoäng inklusive ett examensarbete.
  • Kandidatexamen innefattar 180 högskolepoäng, varav 90 högskolepoäng ska vara inom huvudområdet, inklusive ett examensarbete på minst 15 högskolepoäng

Konstnärliga examina på grundnivå

  • Konstnärlig högskoleexamen innefattar 120 högskolepoäng inklusive ett examensarbete.
  • Konstnärlig kandidatexamen innefattar 180 högskolepoäng inklusive ett examensarbete på minst 15 högskolepoäng.

Yrkesexamina på grundnivå

En yrkesexamen får du genom att läsa en utbildning som leder till ett visst yrke, till exempel utbildningar till förskollärare eller sjuksköterska. Antalet högskolepoäng varierar beroende av vilken yrkesexamina du läser till. I många fall måste du ha gått en viss utbildning för att få legitimation eller behörighet att arbeta inom yrket.

Examen på avancerad nivå

På avancerad nivå kan du ta en generell examen, en konstnärlig examen eller en yrkesexamen. Vad som ingår i respektive examen framgår av högskoleförordningen.

För att få möjlighet att studera till en examen på avancerad nivå måste du först ha avlagt en kandidatexamen, konstnärlig kandidatexamen eller yrkesexamen på grundnivå.

 

Generella examina på avancerad nivå

  • Magisterexamen innefattar 60 högskolepoäng, varav minst 30 högskolepoäng ska vara inom huvudområdet, inklusive ett examensarbete på minst 15 högskolepoäng.
  • Masterexamen innefattar 120 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng ska vara inom huvudområdet, inklusive ett examensarbete på minst 30 högskolepoäng.

 

Konstnärliga examina på avancerad nivå

  • Konstnärlig magisterexamen innefattar 60 högskolepoäng, inklusive ett examensarbete på minst 15 högskolepoäng.
  • Konstnärlig masterexamen innefattar 120 högskolepoäng, inklusive ett examensarbete på minst 30 högskolepoäng.

 

Yrkesexamina på avancerad nivå

Det finns även yrkesexamina på avancerad nivå, till exempel utbildningar till civilekonom eller barnmorska. I regel är yrkesexamina på avancerad nivå längre och innefattar fler högskolepoäng än de på grundnivå, men det varierar beroende av yrkesexamen.

Examen på forskarnivå

På forskarnivå finns det generella och konstnärliga examina.

 

Generella examina på forskarnivå

  • Licentiatexamen innefattar 120 högskolepoäng, inklusive en vetenskaplig uppsats på minst 60 högskolepoäng.
  • Doktorsexamen innefattar 240 högskolepoäng, inklusive en vetenskaplig avhandling på minst 120 högskolepoäng.

Konstnärliga examina på forskarnivå

  • Konstnärlig licentiatexamen innefattar 120 högskolepoäng, inklusive ett konstnärligt forskningsprojekt på minst 60 högskolepoäng.
  • Konstnärlig doktorsexamen innefattar 240 högskolepoäng, inklusive en doktorsavhandling på minst 120 högskolepoäng.

Alla examina återfinns i denna lista under alla utbildningsnivåer och examina.13



[1] SCB är en förkortning för Statistiska Centralbyrån som är den centrala förvaltningsmyndigheten för den officiella statistiken och annan statlig statistik i Sverige.

[2] Den marknad där arbetsgivare och arbetstagare möts.

[3] SCB är en förkortning för Statistiska Centralbyrån som är den centrala förvaltnings-myndigheten för den officiella statistiken och annan statlig statistik i Sverige.

[4] Den marknad där arbetsgivare och arbetstagare möts.

[5] Den marknad där arbetsgivare och arbetstagare möts.

[6] Den marknad där arbetsgivare och arbetstagare möts.

[7] Resultat används ofta inom företagsekonomin. Det kan beräknas på olika sätt och därmed syfta till olika saker. Generellt innebär ett resultat skillnaden mellan intäkter och kostnader. 

[8] SCB är en förkortning för Statistiska Centralbyrån som är den centrala förvaltnings-myndigheten för den officiella statistiken och annan statlig statistik i Sverige.

[9] Den marknad där arbetsgivare och arbetstagare möts.

[10] Den marknad där arbetsgivare och arbetstagare möts.