Vad händer med jobben?

Nya jobb skapas och gamla jobb försvinner varje dag. En ny europeisk studie visar att invandring kan ha flera positiva effekter på arbetsmarknaden. När antalet utländska arbetare ökade i en bransch så skapades fler arbetstillfällen och de inhemska arbetarna fick en skjuts i sina karriärer.

Ibland kan man få bilden av att det bara finns ett visst antal jobb i ett land. I sådana fall är det naturligt att tänka sig att om en arbetare från ett annat land får ett jobb så försvinner samtidigt ett jobb för en inhemsk arbetare. Men antalet jobb är långt ifrån ett nollsummespel. Nya jobb skapas och gamla jobb försvinner varje dag. Hur många jobb det finns idag beror bland annat på konjunkturläget, hur väl arbetsmarknaden fungerar och hur bra företagsklimatet är.

Nya jobb med högre lön

Italienska forskare har undersökt hur den inhemska sysselsättningen påverkas av invandring.  De studerar elva europeiska länder* för perioden 1995-2001.  Deras unika material gör att de kan följa samma arbetare över tid och de frågar sig därför hur invandring påverkade enskilda arbetare som jobbade i sektorer där utländska arbetare började arbeta. De jämför alltså så lika arbetare som möjligt där skillnaden är att ena möter stor konkurrens från utländska arbetare och den andra inte gör det.

Resultaten är slående. Tvärtemot vad man kan tro så skapades fler arbetstillfällen och sysselsättningen gick upp. Samtidigt som de utländska arbetarna kom in på arbetsmarknaden flyttade nämligen en del av de tidigare anställda till nya jobb. Och inte nog med det, de inhemska arbetarna blev mer produktiva, fick svårare arbetsuppgifter och högre lön. De inhemska arbetarna startade också fler framgångsrika företag. Det fanns heller ingen ökad arbetslöshetsrisk för de inhemska arbetarna som inte bytte jobb.

Kompletterar varandra

Studien visar alltså att inhemska och utländska arbetare inte nödvändigtvis hamnar i en konkurrenssituation med ökad arbetslöshet som följd, utan snarare fungerar som ett slags komplement till varandra.  Genom att ta enklare jobb skapar utländska arbetare möjligheter för de inhemska att flytta till mer produktiv sysselsättning än tidigare. Det verkar alltså som att invandring påverkade inhemska arbetsmarknaderna och de inhemska arbetarna på ett positivt sätt.

* Länderna är Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Nederländerna, Portugal, Spanien, Storbritannien och Österrike.