Läget i ekonomin - mars

Lägre reporänta och ytterligare stödköp var de stora inhemska ekonomiska nyheterna under mars månad. I omvärlden är den statsfinansiella situationen i Grekland alltjämt under lupp efter ECB:s beslut att inte längre acceptera grekiska statspapper som säkerhet för lån i banken.

Riksbanken beslutade som bekant att ytterligare sänka reporäntan med 0,15 procentenheter till -0,25. Dessutom köps statsobligationer för ytterligare 30 miljarder kronor. Beslutet var något oväntat och beskedet gav Stockholmsbörsen en ordentlig skjuts uppåt. Riksbanken betonade även att det finns beredskap för att snabbt göra mer för att underbygga trovärdigheten kring inflationsmålet samt att hindra kronan från att stärkas ytterligare.

Andra nyheter för svensk del var att OECD publicerade sin genomgång av den svenska ekonomin. Där framhålls att Sverige har klarat finanskrisen relativt väl, men att produktiviteten nu inte utvecklas lika starkt som tidigare. När det gäller rekommendationer för framtiden vill OECD att Sverige vidtar åtgärder som gör det enklare för utsatta grupper att få fotfäste på arbetsmarknaden. Specifikt talar man om ungdomar med låg utbildningsnivå och invandrare. För att underlätta arbetsmarknadsinträdet för dessa anser OECD att det krävs ökad flexibilitet både vad gäller nivån på lägstalönerna och regelverket kring tillsvidareanställningar. OECD analyserar också PISA-resultaten och betonar att skolan bör ägnas extra uppmärksamhet för att säkerställa att kunskapsläget inte försämras. Annars riskerar Sverige att tappa sin nuvarande konkurrensfördel inom kunskapsintensiva branscher.  

I omvärlden råder alltjämt turbulens kring de grekiska statsfinanserna. Det har rapporterats om att bland annat hälsovårdsmyndigheten och diverse statliga företag, däribland Atens tunnelbana, betalat in i storleksordningen 650 miljoner euro till statskassan för att möjliggöra månadens utbetalningar. Bakgrunden är, bland annat, ett redan beviljat nödlån om 7,2 miljarder euro som ännu inte har betalats ut eftersom Greklands regering och långivarna inte lyckats komma överens om vilka villkor som ska gälla. Greklands regering har lovat att upphöra med åtstramningspolitiken, något som långivarna inte är lika välvilligt inställda till. Den 7:e april ska Grekland dessutom amortera 450 miljoner euro vilket i dagsläget ser ut att bli komplicerat. Räntespreaden mellan GIIPS-länderna och Tyskland steg med 0,4 procentenheter och den grekiska räntan ligger nu återigen över 10 procent.

Ta del av samtliga indikatorer här:

Läget i ekonomin – mars 2015 (pdf, 1,3 Mb)