Läget i ekonomin - februari

Givetvis var minusräntan den stora ekonomiska nyheten i februari. Sänkningen av reporäntan till -0,1 procent gav direkt effekt på Stockholmsbörsen. I Grekland har läget blivit något lugnare vilket visar sig i att räntan på grekiska statspapper föll med 1,7 procentenheter.

Riksbankens beslut att sänka reporäntan till historiska -0,1 var givetvis månadens stora ekonomiska nyhet. Beslutet hade ett starkt symbolvärde då det visar att Riksbanken är villig att ta i med krafttag för att få fart på inflationen. Själva sänkningen var marginell, endast 0,1 procentenheter. Tillsammans med räntebesked kom nyheten att Riksbanken stödköper statsobligationer för 10 miljarder. Det är i sammanhanget att betrakta som en blygsam summa men visar att även denna typ av åtgärder kan komma att bli aktuella i framtiden. Besluten gav direkt effekt på Stockholmsbörsen som steg med 2 procent under dagen.

Läget i Grekland stabiliserades något under månaden och den nyligen tillträdda regeringen ser ut att backa en hel del från sina vallöften. Den utlovade höjningen av minimilöner ser ut att ske gradvis och regeringen öppnar även för fortsatt försäljning av statlig egendom. Dock är läget långt ifrån oproblematiskt och fortsatta förhandlingar kring nya stöd och eventuella nedskrivningar av den befintliga skulden fortsätter.

Ta del av samtliga indikatorer här:

Läget i ekonomin – februari 2015 (pdf, 1,3 Mb)