Läget i ekonomin - april

Stämningsläget i ekonomin föll något under april månad vilket visar sig i att Barometerindikatorn backade med 2,2 enheter. Antalet personer som varslats om uppsägning ökade med drygt 60 procent jämfört med samma månad föregående år. Det är dock för tidigt att avgöra om detta är ett trendbrott eller inte.

Under april månad backade Barometerindikatorn till 99,2 och ligger nu under medelvärdet på 100 vilket visar att stämningsläget i ekonomin är något lägre än normalt. Tillverkningsindustrins konfidensindikator föll med hela 6,9 enheter. Det var tredje månaden i följd som denna indikator backade. Även hushållens indikator föll med 3,3 enheter till 97,1 vilket visar att hushållen ser mer pessimistiskt på den ekonomiska utvecklingen än tidigare.

I omvärlden ses flera tecken på att den grekiska ekonomin alltjämt befinner sig i ett problematiskt läge. Under april sänkte Standard & Poor sitt kreditbetyg för Grekland från B- till CCC+. Samtidigt kommer signaler om att Greklands statsfinanser är tillräckligt starka för att klara betalningarna åtminstone juni ut.

Under april presenterades även vårpropositionen av regeringen som du kan läsa mer om här. En annan privatekonomisk fråga som fick stor uppmärksamhet var amorteringskraven gällande privata bostadslån. Förslaget drogs tillbaka av Finansinspektionen efter att bland annat kammarrätten i Jönköping pekat på att det saknas rättsligt stöd för att införa kravet.

Riksbanken beslutade att låta reporäntan ligga fast på -0,25 och beslutade samtidigt att utöka köpen av statsobligationer med ytterligare 40-50 miljarder kronor. Direktionen beslutade även att skriva ner räntebanan ordentligt och beräknar nu att räntan kommer att börja höjas först under andra halvan av 2016.

Ta del av samtliga indikatorer här:

Läget i ekonomin – april 2015 (pdf, 1,3 Mb)