Sysselsatta inom välfärdssektorn

I Sverige förvärvsarbetar nästan 1,2 miljoner människor inom vården, skolan och omsorgen. Det är närmare 50 000 fler än 2007 och trenden går mot att en allt högre andel är sysselsatta i privat sektor. Det finns stora regionala skillnader mellan Sveriges län, men i samtliga län ökar andelen sysselsatta i privat regi.

Mellan 2007 och 2012 har antalet offentliganställda inom välfärdssektorn minskat med 23 000 personer samtidigt som antalet sysselsatta inom privat sektor ökat med 72 000. Utvecklingen har inneburit att andelen som förvärvsarbetar i privat regi har ökat från 15,7 till 21,1 procent. 

 

Tittar man på utvecklingen på länsnivå kan man urskilja två tydliga trender: antalet sysselsatta i privat sektor ökar i samtliga län och det gör även andelen sysselsatta i privat regi. Tittar man istället på hur sysselsättningen ser ut i olika branscher får man en betydligt mer mångfasetterad bild. I Jämtlands län är andelen privat sysselsatta lägst inom grundskolan, där andelen uppgår till 4,8 procent och högst inom tandvården där andelen är 57,8 procent. Även i Stockholm är grundskolan den bransch som har lägst andel förvärvsarbetande i privat regi, men där är andelen 20,5 procent, alltså hela fyra gånger högre än i Jämtland.

Inga enkla slutsatser

Av siffrorna för riket och trenderna på länsnivå kan vi utläsa att den privata sektorn blir en allt viktigare arbetsgivare inom välfärdssektorn de senaste åren. Men att jämföra förändringar mellan regioner kan vara vanskligt. Regionala skillnader över tid påverkas av det politiska läget, men de kan också uppstå på grund av att befolkningens behov förändras. Om det exempelvis blir fler elever i grundskolan är det naturligt att fler blir sysselsatta inom branschen. Det kan också ha skett strukturella förändringar i organisationer, vissa funktioner kan ha flyttats utanför verksamheten vilket kan leda till att antalet sysselsatta minskar.

Därför har vi samlat statistiken för respektive län i vår faktabank. Klicka på ditt län för att se vilka som producerar välfärden i ditt län!