250 000 jobb krävs för lägst arbetslöshet

En kvarts miljon fler jobb. Så många jobb skulle behövas för att Sverige skulle kunna tävla om Europas och EU:s lägsta arbetslöshet. Det ställer höga krav på en väl fungerande arbetsmarknad.

Arbetslösheten ligger på drygt 8 procent i Sverige. I Norge har arbetslösheten legat kring 3,5 procent det senaste året. Österrike har EU:s lägsta arbetslöshet på mellan 4,5-5 procent. Politikerna tävlar om att prata om jobben.  Men hur ska jobben komma till?

250 000 fler jobb

Om Sverige ska kunna tävla om Europas lägsta arbetslöshet behövs minst 250 000 fler jobb. En kvarts miljon människor måste alltså gå från arbetslöshet till arbete (baserat på ett snitt från 2012-2013). Om vi nöjer oss med att tävla om EU:s lägsta arbetslöshet räcker det med knappt 200 000 fler jobb.

När det blir lättare att få jobb börjar också personer som står utanför arbetskraften att söka jobb. Fler vill helt enkelt jobba när det blir lättare att få jobb. Det kommer alltså krävas ännu fler jobb för att möta det ökade arbetskraftsutbudet. Exakt hur många är svårt att säga, men 250 000 nya jobb är helt klart i underkant.

Jobb skapas av företag

Hur ska vi få företag att skapa fler jobb? Ekonomer säger ofta att arbetskraftsutbudet skapar sin egen efterfrågan. Till viss del är det sant. Länder som Tyskland och USA har betydligt större befolkning men arbetslöshetstal under våra. Om vi däremot ska sänka arbetslösheten på ett hållbart sätt krävs att jämviktsarbetslösheten går ner och då måste hela arbetsmarknaden fungera bättre. I detta sammanhang har alla aktörer viktiga roller att fylla.

En väl fungerande arbetsmarknad

Politiker kan göra sitt för att genomföra reformer som underlättar för företag och arbetssökande att hitta varandra. Ju snabbare det går för företag att hitta personal och för arbetssökanden att hitta jobb desto lägre blir friktionsarbetslösheten. Företag måste våga och kunna anställa. Det ställer krav på ett utbildningssystem som gör studenterna anställningsbara. Ju fler personer som har den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden desto lägre blir den strukturella arbetslösheten. Riksbanken och finanspolitiken kan stabilisera konjunkturerna för att minska den konjunkturella arbetslösheten.

Fack och arbetsgivare måste också ta ansvar för lönebildningen så att inte ökad efterfrågan äts upp av löneökningar för de som redan är inne på arbetsmarknaden. Enklare regler för att starta företag och bättre villkor för småföretagare skulle också göra att fler vågar ta steget att bli företagare.

Lära av Österrike

Österrike och Sverige är lika på flera sätt men en stor skillnad mot Österrike är att de inte har samma regler kring anställningar som Sverige. I Österrike kan en arbetsgivare säga upp arbetstagaren med en uppsägningstid på maximalt 5 månader och betala en uppsägningsavgift. Det liknar systemet som Långtidsutredningen 2011 föreslog för att förbättra rörligheten i Sverige.

Det finns självfallet flera vägar att gå, men om vi vill ha Europas lägsta arbetslöshet så krävs det att vi alla hjälps åt och att vi vänder på så många stenar som möjligt.

SverigeSverige lägst i EUSverige lägst i Europa
Antal arbetslösa411 358234 997148 570
Antal fler jobb176 361262 788
Arbetskraften5 091 6255 091 6255 091 625
Källa: Eurostat och SCB via Macrobonds.
Siffrorna är baserade på hur många jobb som behövs till de arbetslösa idag. Siffrorna tar inte hänsyn till att inflödet i arbetskraften i allmänhet ökar när arbetslösheten går ner.
Antal nya jobb är beräknade för varje månad och presenteras här som ett medel från aug 2012-juli 2013 för att rensa för de stora säsongsvariationerna. För Österrike varierar siffrorna mellan 125 000 till 261 000 och för Norge varierar siffrorna mellan 217 000 till 325 000 över året.