Materiell fattigdom i Europa

Endast drygt 1 procent av Sveriges befolkning lever i allvarlig materiell fattigdom enligt EU:s definition. Det är lägst i hela EU. Av befolkningen i EU är det i genomsnitt 9 procent som lever i allvarlig materiell fattigdom.

Allvarlig materiell fattigdom är ett absolut mått på levnadsstandard som Eurostat använder. Måttet följs upp av EU för att försöka minska andelen i risk för fattigdom i Europa till år 2020. I Sverige har andelen som lever i allvarlig materiell fattigdom enligt den här definitionen minskat från 2,2 procent år 2007 till 1,2 procent år 2011. Det är den lägsta andelen i hela EU. En lika låg andel har Luxemburg, som också toppar OECD:s välståndsliga. I hela EU ligger snittet på knappt 9 procent, men i vissa EU-länder är det över 30 procent av befolkningen som räknas in i gruppen.

En låg absolut levnadsstandard


Att leva i allvarlig materiell fattigdom är enligt definitionen som Eurostat använder att man saknar möjlighet att betala minst fyra av följande nio poster, fast man önskar att man kunde.  Det rör sig om:

  • att inte kunna betala oförutsedda utgifter
  • att inte ha råd med en veckas semester
  • att inte kunna erbjuda en måltid med kött/ fisk/ kyckling varannan dag
  • att inte ha råd att värma upp sin bostad
  • att inte kunna ha en tvättmaskin hemma,
  • eller en färg-TV,
  • eller en telefon,
  • eller en bil i hushållet
  • att sakna möjlighet att betala sina skulder.

Detta innebär att de som av någon annan anledning än av ekonomiska skäl inte har tillgång till någon av posterna ovan inte räknas in. Om man till exempel frivilligt väljer att inte åka utomlands, inte ha bil, inte ha tvättmaskin och att vara vegetarian så räknas man inte in som allvarligt materiellt fattig. Det är de som saknar en ekonomisk möjlighet att uppfylla fyra eller fler av dessa punkter som menas med detta mått.

Kriserna i Europa

Historiskt sett har den materiella fattigdomen minskat i Europa. Detta i takt med att vår allmänna levnadsstandard har ökat. Men de senaste åren har denna typ av fattigdom ökat igen i vissa länder. Det är framförallt i de länder som har blivit hårdast drabbade av den ekonomiska krisen som ökningen nu sker. Där stiger nämligen arbetslösheten mest, och av den anledningen även den allvarliga materiella fattigdomen. I Spanien, Italien och Grekland kan vi nu se ökningar av den del av befolkningen som lever under denna materiella standard.

I EU lever 25 procent av de arbetslösa i den här typen av fattigdom, och i Sverige ligger motsvarande siffra på 10 procent.  Det ser alltså ut som att ett arbete för att få igång tillväxten och för att få fler i arbete är av största vikt för att minska andelen som lever i den här typen av allvarlig materiell fattigdom i EU.