Sverige i exotiskt sällskap

För att hitta ett land där man kan betala mer i skatt på en löneökning än i Sverige, får man ta flyget till den lilla karibiska pärlan Aruba. I övriga 95 länder i KPMG:s kartläggning är den maximala marginalskatten lägre än i Sverige.

Marginalskatten säger hur mycket skatt man betalar på en löneökning. I Sverige uppgår den till som mest 57 procent, när man inte tar hänsyn till arbetsgivaravgiften. Detta placerar Sverige på andra plats i KPMG:s årliga kartläggning över världens högsta marginalskatter. Högst upp i listan återfinns den karibiska önationen Aruba. Där får man betala som mest 59 procent av en löneökning i skatt. Invånarna på Aruba kan dock trösta sig med att de måste tjäna motsvarande 1 080 000 kronor om året för att komma upp i den skattesatsen. I Sverige räcker det med lite drygt halva det beloppet, 587 200 kronor, för att skatten på en löneökning ska åka upp till 57 procent.

I vårt nyss uppdaterade faktablad hittar du både exotiska och torra fakta om marginalskatt och du får även tips på vidare läsning:

Marginalskatt – skatten på en inkomstökning (pdf, 2 Mb)