Studier i stället för arbetslöshet

En ny studie från SCB visar att arbetslöshet är en viktig anledning till att börja plugga för fler än var tionde ny högskolestudent. Andelen studenter som studerar av detta skäl ökar och minskar med konjunkturen och har på senare tid fått stort fokus i och med diskussionerna om ungdomsarbetslösheten.

Högskolan har ibland kallats en förtäckt arbetsmarknadsåtgärd. Med det menas att högskolestudier är ett sätt för arbetslösa, ofta unga, att försörja sig på studiemedel och samtidigt plugga när det inte finns några andra alternativ. För vissa unga, men långt ifrån alla, visar det sig att det är just så. Fler än en av tio av de som började hösten 2009 valde studier för att de var arbetslösa och inte hade något annat alternativ visar en undersökning från SCB.

Pluggar av olika anledningar

Enligt undersökningen var intresse för ämnet den viktigaste anledningen för ungefär 80 procent av nybörjarna på högskolan 2009. Att allmänt förbättra sina förutsättningar på arbetsmarknaden, utan att syfta till ett specifikt yrke, var en annan anledning till högskolestudier för ungefär lika många. Lite över hälften valde att börja plugga för att de visste att det jobb de ville ha krävde en specifik utbildning.

Arbetslöshet och studier

Men för ungefär 13 procent av de som började plugga för lite mer än två år sedan var arbetslöshet, och det faktum att det inte fanns något alternativ än högre studier, den viktigaste anledningen till att de började på högskolan. Fler än var tionde nybörjarstudent hade alltså egentligen velat jobba. För en ännu större andel, strax över var fjärde student, var arbetslöshet och brist på alternativ, en viktig eller i alla fall bidragande orsak till att man sökte in till och började plugga på högskolan.

Bättre än ingenting

Att många väljer att plugga i stället för att vara arbetslösa kan vara bra. Några som tidigare inte trott att studier var något för dem kanske kommer på andra tankar. Men samtidigt så är faktumet att så pass många pluggar på grund av arbetslöshet ett tecken på att unga har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Högskolan är för dem i första hand ett sätt att försörja sig och bara i andra hand, ett sätt att förkovra sig.