Tips på sommarläsning

Sommaren och semestertider är här. För många dras nu tempot ner ett tag. Varför inte ta lite tid och blicka tillbaka över den svenska ekonomin sedan förra sommaren? Här tipsas om artiklar om bland annat jobbskatteavdraget, den ekonomiska återhämtningen och utvecklingen av de europeiska statsskulderna. Trevlig läsning och trevlig sommar.

Hösten 2010 började återhämtningen

Sommaren 2010 började det ljusna för svensk ekonomi igen efter den djupa lågkonjunkturen. I Ekonomifaktas artikelserie ’Läget i Landet’ kunde man i juni läsa om möjliga signaler till återhämtning. När 2010 sedan närmade sig sitt slut gjorde Ekonomifakta en jämförelse mellan de konjunkturprognoser som gjorts under året samt det faktiska utfallet. Resultatet visade på en överraskande bra återhämtning under hösten.

Läget i Landet - juni 2010

2010: ett år som överraskade

Jobbskatteavdraget inte helt lätt att förstå

Jobbskatteavdraget har fortsatt diskuteras i media under året. Undersökningar under förra hösten visade att folk fortfarande hade svårt att förstå vad jobbskatteavdraget var och hur mycket det gav i plånboken. Ekonomifakta försökte förklara detta under hösten. Dessutom lanserade Ekonomifakta en förbättrad skattesnurra där man inte bara kan räkna ut vilken skatt man ska betala på sin inkomst, man kan även bland annat se precis hur stort ens egna jobbskatteavdrag är.

Mer kvar i plånboken med jobbskatteavdraget

Räkna ut din skatt

Flera problem för unga i Sverige

Det framtida problemet med en åldrande befolkning har också varit i fokus på flera håll under det gångna året. Ekonomifakta beskrev problemet samt vilka utmaningar som väntar. Samtidigt har det varit stort fokus på den höga ungdomsarbets- lösheten. Sverige fick kritik för detta från OECD både i höstas och i våras. Ekonomi- fakta har också uppmärksammat att antalet unga med bidrag fortsätter att öka.

Sveriges framtida utmaning

Svårt för unga att komma in på arbetsmarknaden

Unga med bidrag - alltid med bidrag

Pensionssystemet inte helt enkelt att förstå

Under 2010 var också första gången som bromsen i det nya pensionssystemet fick effekt och pensionärerna såg tillväxten i sin allmänna pension minska. Pensions- systemets uppbyggnad är kanske inte helt lätt att förstå, Ekonomifakta har därför försökt förklara hur det fungerar och varför pensionerna minskar.

Lägre pensioner i sämre tider

Många olika kuvert, stora pengar i pensionssystemet

Flera utmaningar utomlands

Medan den svenska ekonomin har påbörjat sin återhämtning från lågkonjunkturen har läget utanför Sverige varit minst sagt instabilt. Ekonomifakta har bland annat belyst problematiken med de växande statsskulderna i Europa. Men det är inte bara Europa som har problem. Även ett land som Kina brottas med problem, om än av annan karaktär.

Europa och de växande statsskulderna

Lång väg kvar för Kina