Starkare krona testar konkurrenskraft

Den starkare kronan har gjort svenskarna rikare. Men kronförstärkningen gör också att vår internationella konkurrenskraft prövas hårdare.

Under 2010 och 2011 har kronan stärkts väsentligt mot andra valutor. På sikt leder denna utveckling till att svenskarna blir rikare. Det finns en prognos från IMF som säger att Sverige kommer att vara världens femte rikaste land om fem år jämfört med dagens tolfteplats.

Svenska hushåll rikare

Att kronan stärks kanske inte uppfattas av alla som att vi blir rikare eftersom vi får vår lön och betalar våra räkningar i kronor. Men den som semestrat i Europa under året har fått uppleva hur pengarna räcker mycket längre än tidigare. Skillnaderna blir särskilt tydliga då man jämför inkomstutvecklingen i Sverige med andra länder och gör jämförelsen i samma valuta.

Mellan 2009 och 2010 ökade nettoinkomsterna för en genomsnittlig svensk barnfamilj med nära 13 procent, mätt i euro. För samtliga euroländer låg motsvarande ökning på 2 procent. I krisdrabbade länder som Grekland och Irland minskade till och med inkomsterna. Att betala en hotellnatt i Europa har alltså blivit betydligt enklare för den svenska barnfamiljen men svårare för den grekiska eller irländska familjen.

Lönekostnaderna stigit

Men den starkare kronan har inte enbart positiva sidor. När finanskrisen slog till 2008 erbjöd kronan en välkommen krockkudde för den svenska ekonomin. Små valutor övergavs nämligen av placerare och kronan föll. Detta bidrog till att tillfälligt förbättra vår konkurrenskraft eftersom svenska varor då blev billigare i utlandet. Det innebar också att svenska löner blev mer konkurrenskraftiga gentemot omvärlden.  En svensk timlön sjönk så att säga när man mätte den i euro eller dollar.

Nu går dock utvecklingen åt motsatt håll. Mellan 2009 och 2010 stärktes kronan med cirka 10 procent gentemot euron. Detta försämrar vår konkurrenskraftkort sikt och ställer kostnadsutvecklingen i Sverige i en annan dager. Inte minst blir detta tydligt när man ser till hur lönekostnaderna har utvecklats. Enligt Eurostats lönekostnadsindex ökade de svenska lönekostnaderna med 1,9 procent under 2010, medan lönekostnaderna i euroländerna ökade med 1,5 procent. Skillnaden kan tyckas marginell, bara några tiondels procentenheter mer i Sverige. Men Eurostats index tar inte hänsyn till växelkursförändringarna. Räknar man även in effekten av den starkare kronan har den svenska lönekostnadsökningen snarare uppgått till över 10 procent i förhållande till euroländerna mellan 2009 och 2010.

Att kronan inte längre hjälper upp vår konkurrenskraft innebär att kraven på en stark produktivitetsutveckling i Sverige är fortsatt stora samt att kostnadsläget i Sverige utvecklas stabilt. Lyckas Sverige med detta kanske IMF får rätt i att Sverige blivit världens femte rikaste land om ett par år.