Varför är elpriset så högt?

Under de tio senaste åren har elpriserna stigit kraftigt. Såväl hushåll som företag har drabbats. I ett kommenterat bildspel förklarar nu Ekonomifakta hur marknaden fungerar och vad som bestämmer priset.

Hur elen produceras har inte bara en enorm betydelse för miljön och klimatet, det påverkar också i allra högsta grad våra elräkningar. Boven i dramat är de fossila bränslena. Dessa bidrar både till växthuseffekten och är orsaken till de stigande elpriserna.

Fossil el dyrare idag och i framtiden

El som produceras med fossila bränslen är dyr. Den är dyr på grund av att bränslepriserna har stigit rejält. Den är också dyr på grund av skatter och andra styrmedel som används för att minska förbränningen av fossila bränslen. Till exempel ingår elproducenter sedan 2005 i EU:s handel med utsläppsrätter, vilket påverkar prissättningen.

Även i framtiden bedöms el som produceras med fossila bränslen förbli dyrare än de klimatneutrala alternativen. Till exempel visar en prognos från International Energy Agency (IEA) att nya kärnkrafts- och vindkraftsverk, med råge, kommer att vara mer kostnadseffektiva än nya kol- och gaskraftsverk på 10-20 års sikt. Särskilt kärnkraften bedöms ha väsentligt lägre produktionskostnader än de fossila alternativen, under de marknadsvillkor som gäller idag.

Kostnader för elproduktion inom EU, prognos

Kronor per MWh

Diagram som visar kostnader för olika typer av elproduktion. 

Källa: IEA, World Energy Outlook 2008
Not: Prognoserna bygger på de marknadsförutsättningar som gäller idag. En kostnad på 30 dollar per ton CO2 ingår i beräkningen.
Länk till bildspel om elmarknaden.

Powerpointbildspel (9 Mb)