Finanssektorns funktioner

Finanssektorn beskrivs ofta som ekonomins blodomlopp. Precis som hjärtat pumpar runt syre i kroppen, pumpar finanssektorn kapital dit det behövs mest. Att finanssektorn är viktig för ekonomin är knappast något man tvistar om. Men exakt vad är dess roll egentligen?

Börserna faller och bank efter bank går i konkurs i den rådande finanskrisen. Det är få som inte drabbas. Detta eftersom den finansiella sektorn är större idag än vad den någonsin varit tidigare. Finanssektorn har tre huvudfunktioner – den omvandlar sparande till investeringar, sprider risker och erbjuder betalningslösningar.

Omvandlar sparande till investeringar

Finanssektorn gör det möjligt att omvandla sparande till investeringar. Genom att fördela kapital i samhället - över tiden och mellan olika aktörer – används pengarna där de gör mest nytta. En företagare kan låna för att investera i en ny maskin. En student lånar för att finansiera sina studier. De pengar man lånar är de som andra företagare, privatpersoner eller offentlig sektor i sin tur sparar. Vissa lånar, andra sparar och på så sätt används pengarna där behövs mest.

Med hjälp av så kallade finansiella intermediärer, exempelvis banker, försäkringsbolag och bolåneinstitut kan detta ske på ett effektivt sätt. Tänk dig till exempel att du hade varit tvungen att hitta ett lämpligt företag att investera i, så fort du ville spara lite för framtiden. Eller om din lokala frisör hade varit tvungen att leta upp investeringsvilliga privatpersoner för varje enstaka projekt de behöver finansiering till. Detta kan man undvika med hjälp av det finansiella systemet.

Sprider risker och erbjuder betalningslösningar

Finanssektorns andra viktiga uppgift är att bidra till finansiell stabilitet. Detta gör man genom att sprida risker mellan olika aktörer och över tiden. Ett exempel vi alla känner igen är genom en försäkring. Vi betalar löpande in en premie och om olyckan är framme får vi ersättning från försäkringsbolaget.

Vissa lånar, andra sparar och på så sätt används pengarna där behövs mest.

Slutligen är det finanssektorn som erbjuder effektiva betalningslösningar i samhället. Vi använder kreditkort eller vanliga betalkort. Vi betalar våra räkningar på Internet och med en Internetbank kan vi även kan hantera våra lån, konton och värdepapper.

Stabilitet viktigt för finanssektorn

Idag när finanssektorn pumpar runt så mycket av det livsviktiga kapitalet mellan samhällets olika delar, är det viktigare än någonsin att systemet är stabilt. Genom historien har vi sett krascher på finansmarknaden som påverkat hela ekonomin. Det är precis vad som händer just nu.

För att behålla förtroendet och stabiliteten i det finansiella systemet finns regler och lagar som finanssektorn anpassat sig till. EU-direktiv har upprättats för att skapa en integrerad europeisk kapitalmarknad. Det handlar bland annat om att öka transparensen och kundskyddet när kapital rör sig över gränserna. Däremot försöker man undvika regleringar som inskränker marknadens möjligheter att styra kapitalet dit det bäst gör nytta. På så sätt försäkrar man sig om att så få proppar som möjligt uppstår i det finansiella blodomloppet.