Klappar under granen trots finanskris

Julhelgen närmar sig med stormsteg. Är julklapparna inte inhandlade är det hög tid att ge sig ut i trängseln. För trots finanskris och lågkonjunktur spås julhandeln återigen slå rekord.

Svensk Handel och Handelns Utredningsinstitut (HUI) spår att julhandeln kommer slå rekord även i år. Detaljhandeln förväntas omsätta drygt 60 miljarder, en ökning med 1,4 miljarder jämfört med i fjol. Varje svensk beräknas alltså handla för 6 600 kronor under december månad vilket är 1 500 kronor mer än en vanlig månad under året.

Minskad konsumtion tredje kvartalet

Detta kan tyckas vara förvånande eftersom vi konsumenter hållit hårdare i slantarna i takt med finanskris och lågkonjunktur. Hög inflation och höga räntor har gjort att vår köpkraft försvagats under året. Det kraftiga börsfallet har dessutom inneburit minskad värde på vårt finansiella sparande. Detta tillsammans med oro över sjunkande bostadspriser samt den stora vågen av varsel gör att konsumtionen förväntats minska. Mycket riktigt visade siffror från SCB att hushållens konsumtion under det tredje kvartalet i år sjönk något. Senast detta hände var fjärde kvartalet 2001 och är alltså något mycket ovanligt.

Men lagom till julklappsinköpen har välkomna budskap nått konsumenterna. Riksbankens kraftiga räntesänkning samt en dykande inflation innebär ökad köpkraft för många konsumenter. Dessutom kommer ytterligare skattesänkningar vid årsskiftet att medföra mer pengar i plånboken.

Julhandeln och årets julklapp

Omsättning december i miljarder kronor, 2007 års penningvärde

Grafik över julhandeln

Källa: HUI
Not: Prognos för 2008

Julhandeln är en viktig faktor för många företag inom handeln. Men konsumtion i stort är en viktig faktor för vår välfärd. Hushållens konsumtion motsvarar närmare hälften av Sveriges BNP. Tvärt emot vad man kan tro så har denna andel minskat med över 5 procentenheter sedan 1993. Jämför man med 1950 har andelen minskat med nästan 20 procentenheter. Detta innebär dock inte att vi konsumerar mindre. Det är snarare så att vi har blivit rikare och att konsumtionen utgör en allt mindre del av våra utgifter.

Så trots mörka tider, både bokstavligt och bildligt talat, kan nog många glädjas åt en och annan klapp under granen även i år.

God Jul och Gott Nytt År önskar Ekonomifakta