Läget i ekonomin - juni

I månadens utgåva av Läget i ekonomin stärktes indikatorn för tjänsteproduktionen. Internationellt sett har dock juni varit en turbulent ekonomisk månad. Inte minst har utvecklingen i Grekland varit ytterst oroväckande.

Trots att Almedalsveckan är i full gång i Visby vänder många för närvarande säkert blickarna mot ännu sydligare breddgrader. De senaste dagarnas turbulens i Grekland har skakat såväl Stockholmsbörsen som de asiatiska börserna.

Under gårdagen förföll ett lån till IMF om 1,6 miljarder euro och samtidigt löpte stödprogrammet från ECB ut. Grekland blir därmed det första industrialiserade landet att missa en återbetalning till IMF. De skickade dock in en ansökan om uppskov igår kväll. Dessutom har förhandlingarna med ECB inte lyckats landa i ett nytt stödpaket. Utan nya nödlån bli det svårt att amortera de 3,5 miljarder som skall betalas till ECB den 20:e juli. Under den stora osäkerhet som råder är bankerna i Grekland stängda under veckan och börshandeln ligger nere.

Att den grekiska ekonomin är i fritt fall visar sig i att räntan på grekiska statspapper steg från 10,8 till 15,1 procent över helgen. Så hög har räntan inte varit sedan 2012. Att räntan steg över natten tyder på att marknaden inte hade väntat sig beskedet. Räntespreaden mellan GIIPS-länderna och Tyskland steg med 1,3 procentenheter och den grekiska räntan var drivande för förändringen.


Ta del av samtliga indikatorer i Läget i ekonomin här:

Läget i ekonomin – juni 2015 (pdf, 1,3 Mb)

För den som trots stormen i Euroområdet vill uppehålla sig i Sverige har vi även i år inför Almedalsveckan tagit fram Läget på Gotland. Här återger vi 10 indikatorer ur 5 perspektiv om Gotlands ekonomi.

Läget på Gotland – Almedalsveckan 2015 (pdf, 1 Mb)