Läget i ekonomin - januari

2015 inleds med en mycket stark utveckling på Stockholmsbörsen, ett högt stämningsläge inom näringslivet och ett mycket osäkert läge i Grekland efter söndagens val. Huruvida vallöften från den nya regeringen kommer att infrias eller inte skapar stor osäkerhet på de finansiella marknaderna i landet.

Under söndagens val i Grekland stod vänsterpartiet Syriza som segrare och fick strax under 150 mandat av totalt 300 i parlamentet. Det ger dem inte egen majoritet men genom en koalition med partiet Oberoende greker, även kallat Anel, skapas den majoritet som behövs. Koalitionen är speciell eftersom Oberoende greker beskrivs som ett nationalkonservativt och högerpopulistiskt parti. Ideologiskt står de två således långt ifrån varandra. Gemensamt för partierna är dock kritiken mot de åtstramningar som genomförts för att möjliggöra de stödpaket Grekland fått.

Börsen i Aten har i skrivande stund fallit 12 procent sedan valet i söndags. Bloomberg menar att priset på femåriga CDS:er antyder en risk på 75 procent att Grekland ska ställa in betalningarna. Än så länge har det inte kommit några skarpa uttalanden från premiärminister Alexis Tsipras, partiledare för Syriza, och osäkerheterna kvarstår om i vilken utsträckning alla vallöften kommer att infrias.

För svensk del kan vi konstatera att antalet personer som varslades om uppsägning under 2014 var betydligt lägre än under 2013 och att indikatorn nu gått från att vara neutral till stark. Barometerindikatorn backar något och hushållen särskiljer sig genom att vara mer pessimistiska än näringslivet.

Ta del av samtliga indikatorer här:

Läget i ekonomin – januari 2015 (pdf, 1,3 Mb)