Fördubbling av entreprenörer men hinder återstår

Igår lanseras den svenska delen av Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2014 och resultaten visar att andelen entreprenörer mellan 18-64 år fördubblats sedan 2006. Samtidigt är svenska entreprenörer internationellt sett försiktiga i sina expansions- och anställningsplaner.

GEM-undersökningen har under 15 år studerat entreprenörskap i världen och idag täcker undersökningen 70 länder. För Sveriges del är det den femte nationella rapporten och i år kom den med flera positiva besked. Det övergripande måttet på total entreprenöriell aktivitet (TEA) visade en särskilt god utveckling och har stigit konsekvent under de senaste åren. TEA ger en indikation på hur hög andel av befolkningen mellan 18-64 som ägnar sig åt entreprenöriella aktiviteter. Denna andel har fördubblats sedan 2006, från att ha legat under genomsnittet för stora EU-länder till dagens läge på runt 3 procentenheter över snittet.

Olika anledningar till företagande

I undersökningen beskrivs två olika typer av företagande: det nödvändighetsbaserade och det möjlighetsbaserade. Det nödvändighetsbaserade entreprenörskapet ökar ofta i lågkonjunkturer till följd av att annan sysselsättning saknas. Det möjlighetsbaserade är i högre utsträckning baserat på innovation, vilket gör att det förknippas med ekonomisk tillväxt. En högre andel möjlighetsdrivet entreprenörskap visar därför att aktiviteten är särskilt gynnsam för ekonomin. I Sverige är hela 80 procent av TEA möjlighetsdrivet, att jämföra med snittet för andra innovationsdrivna ekonomier som ligger på 54 procent.  

Större potential

Dessvärre levereras dessa positiva budskap tillsammans med flera utmaningar. När det gäller förväntad sysselsättningstillväxt tillhör Sverige de fem innovationsdrivna länder som placerar sig sämst. Något paradoxalt med tanke på att Sverige har en jämförelsevis hög nivå möjlighetsbaserat företagande. Att anställningsviljan är lägre än i jämförbara länder visar på de hinder som finns på den svenska arbetsmarknaden. Lagar och regelverk samt matchningsproblem kan lyftas fram som förklaringar till paradoxen.

Den gynnsamma utvecklingen av entreprenöriell aktivitet skapar givetvis arbetstillfällen. Men GEM-rapporten indikerar att jobbtillväxten i Sverige ännu inte nått sin fulla potential. En bättre fungerande arbetsmarknad som gör det mer attraktivt att anställa skulle bädda för att de ambitioner och drivkrafter som växt i vårt land de senaste åren också skapar så många jobb som möjligt.